wtorek, 21 sierpnia 2012

Przepis na parowe



Przepis na parowe od mojej teściowej.
Przepis wystarcza dla 4 osobowej rodziny
Ciasto:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 litra mleka
2 jaja
Szczypta soli
2 łyżki cukru
Dodatki:
Ok. pół słoika dżemu (po pół łyżeczki do każdej kulki)
Omasta:
Troszkę roztopionego masła

Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozpuścić. Do nich dodać ciepłe mleko. Wymieszać następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut, aż co najmniej podwoi swoją objętość. Wyciągać łyżką małe kulki. Do środka dodać pół łyżeczki dżemu i odstawić do wyrośnięcia ok. 20 minut. Na garnek przyczepiamy gazę. Gdy delikatnie woda się gotuje w garnku na gazę kładziemy ok. 5 kulek i przykrywamy szczelnie miską. Gotować 13 minut. Ugotowane parowe, jak najszybciej omaścić roztopionym masłem.
Życzę smacznego!  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz